Вашата оценка

Морски круизи

Круиз Китай, Япония и Южна Корея 29.02.2024
Няма места
Цена от:
7750 лв.
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
19 дни / 16 нощувки
ТРАНСПОРТ
Кораб
ДАТИ НА ОТПЪТУВАНЕ
29.02.2024 г.
Програма
Хотели
Условия
Няма места

Изключително пътешествие до Китай, Япония и Южна Корея на премиум кораба Westerdam – Holland America!

Програма
1 ден 29.02.2024 Доха
Полет София – Доха /12.40 – 18.15/

2 ден 01.03.2024 Хонг Конг
Полет Доха – Хонг Конг /02.20 – 14.45/. От летището ще имаме трансфер до хотела. Денят ни се след това ще е свободен. Сред най-бляскавите и космополитни градове в света, Хонконг се намира на южния бряг на Китай в устието на Перлената река на Южнокитайско море. Състои се от остров Хонконг, където са централният бизнес район с най-богатите квартали и континенталният Коулун и новите територии. Хонг Конг е регионален и глобален център за банкиране, корабоплаване, мода и храна. Официално е известен като специален административен район на Китайската народна република, Хонконг поддържа висока степен на автономия, дори след обединяването му с Китай през 1999 г. след края на 156-годишното британско управление.

3 ден 02.03.2024 Хонг Конг
След закуска ще се отправим на обиколка из Хонг Конг. Ще тръгнем край живописния крайбрежен район Репулс Бей, за да стигнем до Абърдийн – някога тихо рибарско селище, сега оживен район, където небостъргачи гледат към традиционни джонки, използвани за домове. Тук се намира и един от най-големите плаващи ресторанти в света. Следващата ни спирка е популярният пазар Стенли, където сред живописен лабиринт от алеи, човек може да намери почти всичко. После ще се изкачим до известния връх Виктория, който се издига на 554 метра над морето, за да се насладим на спираща дъха панорамна гледка към града, пристанище Виктория, полуостров Коулун. След това ще се повозим на Peak Tram – историческата въжена железница на града от 1888 г., за да се спуснем до центъра. Това е визуално изживяване само по себе си, тъй като небостъргачите на остров Хонг Конг се плъзгат покрай прозореца ви под ъгли, които изглеждат невъзможни. След екскурзията ще се отправим към круизния терминал, за да се настаним на кораба. Отплаваме от Хонг Конг в 21.00 ч.

4 ден 03.03.2024 на вода
Днес ще имаме чудесната възможност да се запознаем с кораба, който ще бъде наш дом през следващите две седмици.

5 ден 04.03.2024 на вода
Още един ден, за да се насладим на нашия круиз. Ще поиграем в казиното, ще обиколим баровете и ще се попечем на слънчевата палуба.

6 ден 05.03.2024 Шанхай, Китай
Пристигаме в Шанхай в 08.00 ч.
Шанхай е един от най-динамичните и контрастни градове в Азия. Често е наричан Париж на изтока или Кралицата на Ориента, той е и най-големият град в Китай. Разделен е на две от река Хуан Пу – на запад е Пукси, а на изток Пудонг. Пукси е историческият център, който в миналото е разделен на международни концесии и където до Втората световна война живеят чужденци. Тук се намира и известната крайбрежна зона Бънд. Пудонг е мястото, където се намират големите небостъргачи на града.
Днес ви предлагаме целодневна екскурзия, по време на която ще видим всички основни забележителности на града. Ще започнем с Музея на Шанхай, в който се съхраняват над 110 000 исторически артефакти. Продължаваме към новата икономическа зона в Пудонг, където ще видим 420-метровата кула Дзин Мао и футуристичната телевизионна и радио кула Ориентал Пърл, превърнала се в символ на града. Трудно е да се повярва, че преди 1990 г. новата зона Пудонг е била земеделска земя. Очаква се Пудонг да стане финансов, икономически и търговски център на Азия. След това се отправяме към Бънд, мястото където първите английски търговски компании отварят магазини и издигат колониални сгради, гледащи към реката. Гледайте за легендарния Пийс хотел и Шанхай Клуб. Очаква ни обяд с китайска кухня, преди да продължим към градината Юан, изградена в класическия стил на династията Мин. Последната спирка ще бъде Храмът на Нефритения Буда. Първоначално е построен през 1882 г., за да приюти двете нефритени статуи на Буда, донесени от Бирма. Храмът е възстановен през 1918 г. и лесно се разпознава по ярките си цветове. В средата стои статуя на седнал Буда от бял нефрит, инкрустиран със скъпоценни камъни. Това е един от най-оживените и известни будистки храмове в южната част на Китай.
Китайците отдавна са известни със своите спортни и атлетични умения и никой спорт не е по-тясно свързан с Китай от акробатиката. Тази вечер може да присъствате на 90-минутна програма в Шанхай, представена от една от най-добрите акробатични трупи в страната.

7 ден 06.03.2024 Шанхай – Суджоу, Китай
Днес може да останете в Шанхай или да дойдете с нас на екскурзия до един от най-старите и приказни градове в Китай – Суджоу, често наричан китайската Венеция, заради множеството канали и мостове. Ще пътуваме около час и половина с автобус из китайската провинция.
Тук се намира една от най-известните градини в Китай – Градината на скромния администратор, която заема площ от десет акра. Около две трети от градината е съставена от езера с острови. След това ще се разходим с лодка по Големия канал, за да се насладим на красотата на Суджоу – домове със сиви керемидени покриви, стари каменни мостове, паяжина от водни пътища. Очаква ни обяд в местен ресторант и след това ще посетим Изследователския институт за копринена бродерия, за да научим повече за важния принос на този регион към копринената и текстилната индустрия на страната.
Отплаваме от Шанхай в 18.00 ч.

8 ден 07.03.2024 на вода
Още един спокоен ден на борда, за да си починем преди богатата програма, която ни очаква в Япония.

9 ден 08.03.2024 Кагошима, Япония
Престой в Кагошима от 08.00 до 18.00 ч.
Разположен в южния край на Япония, Кагошима е столица на едноименната префектура и е известен с драматичните си гледки към Сакураджима – активен вулкан, който тлее в залива. Едно от най-популярните занимания е пътуването с ферибот до Сакураджима и разходката по 100-годишния поток от лава, който сега представлява тревист полуостров.
Днес ще се разходим из острова, откъдето ще наблюдаваме връх Сакураджима – умерено активен вулкан, който се издига величествено над залива Кинко. Той постоянно изпуска дим, понякога на височина от няколкохиляди метра. Ще се върнем с ферибота до Кагошима, за да посетим градината Сенган-ен – прекрасен образец на японското ландшафтно градинарство.

10 ден 09.03.2024 Нагасаки, Япония
Престой в Нагасаки от 08.00 до 18.00 ч.
Разположен в северозападната част на Кюшу, третият по големина остров в Япония, Нагасаки е един от най-космополитните пристанищни градове в страната, със завладяващо минало, което датира от началото на VII в. В миналото Нагасаки е бил единственото пристанище, отворено за португалските и холандските кораби и търговци. Тук се намира Паркът на мира и Музеят на атомната бомба, които описват ужасяващата бомбардировка на града по време на Втората световна война, като същевременно дават завет за световен мир.
Днешната ни екскурзия ще започне с живописно пътуване до природния парк Инасаяма. Това е известно място с красиви залези. Пътят ни продължава към Парка на мира в Нагасаки. На площ от осем акра, паркът съдържа голям фонтан и различни статуи и скулптури, дарени в името на световния мир от различни държави и творци от цял свят. Основната статуя изобразява мъж с една ръка, вдигната към небето, за да покаже заплахата от ядрено унищожение, а другата ръка е държана хоризонтално в знак на мир. Клепачите на мъжа са затворени в мъчителна молитва за загиналите при бомбардировката. Ще видим най-голямата катедрала на Изтока – Ураками, срутена по време на бомбардировката и възстановена през 1980 г. от местната християнска общност. Ще спрем и на някогашния изкуствен остров в пристанището, на който през 17 век живеела португалската общност. След изгонването на португалците на него се премества холандската търговска компания. В момента историческите сгради са в реконструкция, а бившият остров вече е част от околната територия, взета от морето.

11 ден 10.03.2024 Пусан, Южна Корея
Престой в Пусан от 09.00 до 18.00 ч.
Втори по големина град в Южна Корея след столицата Сеул, Пусан е разположен в югоизточната част на страната покрай Японско море. Той съчетава оживената атмосфера на големия град с известно спокойствие и субтропични пейзажи. Често описван като "Сан Франциско на Корея", благодарение най-вече на хълмистия си терен, той предлага на посетителите си от всичко по малко: модни бутици, динамична култура, пясъчни плажове, горещи извори.
Нашето запознанство с Южна Корея ще започне с храма Беомеоса, който се намира в подножието на планината и е основан през 678 г. Храмът е един от петте велики будистки светилища в Корея, притежаващ богати културни и исторически ценности, разположен сред живописната красота на покрита с глицинии долина и привличащ местни и чуждестранни посетители. След това ще се отправим към друг храм, за да присъстваме на традиционна чаена церемония. Тя се провежда спрямо будисткия ритуал и медитация.

12 ден 11.03.2024 Фукуока, Япония
Престой във Фукуока от 08.00 до 23.00 ч.
Фукуока, най-големият град на остров Кюшу, някога е бил от две отделни части: Фукуока на запад и търговския район Хаката на изток. Обединени през 1889 г., те формират съвременния град с население от милион и половина души, който се отличава с модерна атмосфера, впечатляваща архитектура, дело на международни архитекти, както и с редица културни забележителности и музеи.
Днес ще се отправим към района Тенджин, модерния бизнес и развлекателен център на града. Тук се намира кулата Фукуока, една от забележителностите на града, висока 232 м. и покрита с огледални панели. После ще видим най-старото светилище в града – Кушида, където местните търговци са се молели за благоденствие. Фестивалът, който се провежда всяко лято тук има 1200-годишна история. Накрая ще посетим Народния музей Хаката, който представя три традиционни градски къщи, даващи поглед към старата култура на Япония. Ще се разходим из квартала и ще видим и местните занаятчии, които изработват предмети както едно време.

13 ден 12.03.2024 преминаване на протока Шимоносеки
Днес нашият круиз ще премине през протока Шимоносеки, който разделя японските острови Хоншу и Кюшу. Фериботи, влакове и мостове свързват двата града от двете страни на протока.

14 ден 13.03.2024 Химеджи
Престой в Химеджи от 06.00 до 23.30 ч.
Химеджи, Япония, е известен най-вече с едноименния замък – великолепен снежнобял дворец, който гледа към града от своя хълм. Един от дванадесетте оригинални замъка в Япония, той е наречен "Бялата чапла", защото дизайнът му наподобява излитаща птица. На възраст над 400 години, той е устоял на бомбардировките през Втората световна война, на няколко природни бедствия и на изпитанието на времето. Това е не само най-добре запазеният феодален замък в Япония, но и най-големият, с повече от 80 стаи, разположени в множество сгради, които са свързани с порти и криволичещи пътеки. Обиколката на замъка, която е едно от най-популярните неща за правене в Химеджи и основна цел на круизите из Азия, отнема няколко часа. Опашките са дълги, така че бъдете подготвени. Разходете се из очарователните, подобни на лабиринт пътеки и научете как структурата на замъка го предпазвала от нападатели. На върха се открива спираща дъха гледка. Обърнете внимание на рибните керемиди на покрива, за които се смята, че предпазват Химеджи от пожар, и на керемидите, маркирани с фамилни гербове. Оградената със стени градина Кокоен си заслужава да бъде посетена, особено през март, когато е сезонът на вишневия цвят. След замъка ще посетим фабрика за саке, където традиционната напитка се прави ръчно по стара технология. Ще имаме дегустация, а ако сакето ви харесва, може да си купите чудесен спомен и сувенир от Япония.

15 ден 14.03.2024 Осака, Япония
Престой в Осака от 07.00 до 16.00 ч.
Осака е третият по големина град в страната и столица на едноименната префектура. Ще тръгнем с автобус и ще се прехвърлим на лодка, за да направим круиз из река Йодо. Така ще имаме възможност да видим основните забележителностите – Замъка Осака, Кулите Близнаци, Кметството. След това ще продължим с автобус към Сумийоши, шинтоиски храм, посветен на морските божества.

16 ден 15.03.2024 Шимизу, Япония
Престой в Шимизу от 10.00 до 18.00 ч.
Шимизу е красиво пристанище, от което в ясен ден се открива гледка към вулкана Фуджи. Може да останете в района и да опитате риба в местните ресторанти или да дойдете с нас до планината Фуджи.
През 2013 г. планината Фуджи е обявена за свещено място и източник на художествено вдъхновение и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя е най-високата планина в Япония и доминира над пейзажа на националния парк Фуджи-Хаконе-Идзу. Едночасово пътуване с автобус ще ни отведе до светилището Фуджисан Сенген, разположено в югозападното подножие на планината. Сегашният храм е от началото на 17 век. Около светилището са засадени 500 вишневи дървета, които обикновено започват да цъфтят през март и целия район потъва в цветовете им.
Ще посетим и Музея, посветен на планината Фуджи. От последния етаж се открива
великолепна гледка към планината, но това разбира се зависи от атмосферните условия.

17 ден 16.03.2024 Йокохама – Токио, Япония
Пристигаме в Йокохама в 06.30 ч. След закуска се отправяме на живописно 60-минутно пътуване с автобус до Токио. Токийската метрополия е най-голямата на Земята с население от 37 милиона, пълна с едни от най-добрите магазини, музеи и ресторанти в света. Макар че ярките неонови светлини и суетата на съвременен Токио може да са това, което ви идва наум, когато си помислите за града, той има и друга страна. Историческите градини на Токио и кварталите с традиционни къщи с тесни улички говорят за една непреходна Япония, която е оцеляла и през XXI век. Първата ни забележителност е известният храм Мейджи. Император Мейджи е допринесъл за отварянето на Япония към външния свят в края на XIX в., поставяйки началото на Реставрацията Мейджи, която слага край на управлението на правителството на шогуната Токугава. След смъртта на императора и императрицата, храмът Мейджи е построен, за да съхранява душите им. Той е осветен през 1920 г. Пристигайки при този велик паметник, ще влезем в светилището през двойните 40-метрови порти Тори, които са едни от най-големите в Япония. Ще посетим и светилището Асакуса с най-стария храм в града, посветен на богинята Канон. Ще минем през оживения търговски район Шибуя, където се намира диагоналната пешеходна пътека и статуята на кучето Хачико. После ще се настаним в хотел.

18 ден 17.03.2024 Токио, Япония
Последният ни ден в Япония ще бъде свободен. Разходете се по прочутата улица Гинза, превърнала се в синоним на луксозен шопинг, опитайте местни деликатеси или просто се изгубете из улиците на града. Привечер ще имаме трансфер до летище Нарита за полет от Токио до Доха /21.55 – 05.00/

19 ден 18.03.2024
Полет Доха – София /07.30 – 11.40/

Нашият кораб Westerdam

Круизната компания Holland America Line е основана в Ротердам, Нидерландия, преди 150 години. До 1989 г. извършва търговски и пътнически плавания основно между Холандия и Северна Америка. През същата година става част от американската компания Carnival Corporation.
Днес Holland America Line разполага с 11 кораба, а маршрутите им включват Карибския басейн, Аляска, Европа, Южна Америка, Азия, Нова Зеландия и Австралия.

Печелил множество награди за най-добър круизен кораб, Westerdam на компанията Holland America Line е построен през 2004 г. и реновиран през 2023 г. Корабът е част от т. нар. Vista Class круизнa линия и е премиум клас кораб.
Освен забележителна колекция от произведения на изкуството, на борда има различни забавления за всички възрасти.
Корабът разполага с 11 дека, 958 кабини за 1964 пасажери.

 • За забавление и активна почивка може да избирате между:
Професионално оборудван фитнес център, класове по пилатес, спининг, игрище за баскетбол и волейбол, 2 басейна. На борда има и специално игрище за пикбол (pickleball) – компанията е ексклузивен партньор на Професионалната асоциация за пикбол в САЩ.
И ако това не е достатъчно, винаги може да опитате късмета си в казиното през дните на вода, както и да пазарувате в различните магазини и бутици, които предлагат атрактивни промоции.
В театъра се организират различни дневни и вечерни представления. Кулминацията са програмите на BBC Earth, по време на които може да се наслаждавате на невероятните кадри от дивата природа с музика на живо.

 • Барове и ресторанти:
На борда има 7 ресторанта и 6 бара с различна тема и атмосфера, които ще задоволят и най-претенциозните. В The Dining Room може да опитате специално меню, изготвено от 7 световноизвестни готвачи, наричани Culinary Council®.
Богато разнообразие ще намерите на Lido Market – своеобразен кулинарен пазар, от прясно изпечен хляб и свежи салати до Roasting Pan с неговите месни и рибни специалитети, Homestead с класическа храна за душата, Sweet Spot за сладолед и десерти и още…
Стекхаус Pinnacle Grill предлага първокласни стекове, а рецептите са изготвени от известния и награждаван готвач Дейвид Бърк.
Почитателите на азиатската кухня също няма да са разочаровани. Менюто на Tamarind обхваща кулинарните традиции на Югоизточна Азия, Китай и Япония, пресъздадени от главния готвач и суши-майстор Анди Мацуда.
Традиционни италиански ястия се предлагат в Canaletto, а за бързо похапване – изборът е Dive-In – бургери, хотдог и сандвичи.
За ароматна чаша кафе може да изберете кафе-барът Explorations Café, а вечерта прекарайте в Billbord Onboard или в Rolling Stone Lounge.

 • Спа център:
В Greenhouse Spa & Salon® се предлагат терапии, козметични процедури, масажи, фризьор и маникюр.

 • За децата:
Забавления за деца и тийнейджъри на възраст от 3 до 17 г. – спортни занимания, състезания, тематични партита, отборни игри.

 • Настаняване:
Вътрешни каюти, каюти с прозорец и каюти с балкон. Всички кабини разполагат с телевизор, минибар и сейф. Каютите с прозорец могат да имат ограничен изглед.

Информацията е валидна към 05.09.2023 г., възможни са промени.

Цени
Каюта На човек в двойна каюта
Вътрешна 7750 лв.
С прозорец 7995 лв.
С балкон 8750 лв.
Единичните и тройни каюти са на запитване. Третото легло може да бъде разтегателно или спускащо се от стената.
Вътрешните каюти нямат прозорци.
Каютите с прозорец не винаги имат гарантиран пълен изглед. Прозорците не се отварят.

Цената включва:
 • Самолетни билети с летищни такси, 25 кг чекиран багаж и 1 ръчен багаж до 7 кг с Катарски авиолинии;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Хонг Конг;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Токио;
 • Трансфери летище – хотел – кораб – хотел – летище;
 • Обиколка на Хонг Конг;
 • Обиколка на Токио;
 • 14 нощувки на борда на круизен кораб Westerdam;
 • Пълен пансион на борда – 14 закуски, 13 обяда, следобеден снак, 14 вечери в основния ресторант и бюфета;
 • Вода, кафе, чай, сокове на закуска;
 • Използване на съоръженията на кораба като плувен басейн, шезлонги, фитнес, нощен клуб, кърпи за плаж;
 • Участие в игри, състезания, тематични партита;
 • Жива музика, шоу програми, анимация;
 • Детски клуб с анимация;
 • Пристанищни такси;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на Евроинс;
 • Тур мениджър от агенцията.

Цената не включва:
 • Напитки;
 • Допълнителни екскурзии на брега;
 • Хотелско обслужване на борда, заплаща се на място на кораба – 16 щ. долара на ден / възрастен и дете /;
 • Услуги в СПА центъра, масажи;
 • Атракции и услуги: магазини, фотограф, интернет, др.
 • Горивна такса;
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 65 до 74 г. – 40 лв.
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 75 до 85 г. – 120 лв.
 • Застраховка Отмяна на пътуване – препоръчително.
 • Избор на седалка в самолета (авиокомпаниите ги разпределят на случаен принцип) - цена на запитване


 • Пакети напитки
14 Day Quench Beverage Package - USD 299 на човек за круиз
Продукти на Кока Кола, сокове, безалкохолни коктейли, бутилирана вода (газирана и минерална, 400 мл. или по-малки), напитки в Exploration’s Café

14 Day Signature Beverage Package - USD 749 на човек за круиз
Включва всякакви напитки на цена от $11,00 или по-ниска (до 15 напитки на ден).

14 Day Elite Signature Beverage Package - USD 829 на човек за круиз
Включва всякакви напитки на цена от $15,00 или по-ниска (до 15 напитки на ден).

 • Пакет Интернет
Premium Internet Plan - 14 days - USD 208 за целия круиз

MULTI DEVICE Premium Internet за до 4 устройства - 14 days - USD 320 за целия круиз

Цените на Пакетите за напитки, интернет и други услуги на борда подлежат на потвърждение. Възможни са промени.

Допълнителни екскурзии:
Шанхай с обяд – 255 лв.
Шанхай – акробатично шоу – 99 лв.
Суджоу от Шанхай – 275 лв.
Кагошима – 240 лв.
Нагасаки – 190 лв.
Пусан – 240 лв.
Фукуока – 155 лв.
Замъка Химеджи – 180 лв.
Осака – 200 лв.
Екскурзия до планината Фуджи от Шимизу – 275 лв.
Екскурзиите се осъществяват при минимум 20 записани.
Цените на екскурзиите са валидни до 60 дни преди отплаване и при наличие на свободни места. След това са възможни промени.
Записване на място само при наличност на свободни места.

Условия:
Цената на круиза е валидна при 25 платили.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 30 дни преди датата на отпътуване.
Възможно е да има промяна в летищните и пристанищните такси. Ще бъдете уведомени до 21 дни преди началото на екскурзията.
Възможна е промяна в полетното разписание.
За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане.
Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.
Агенцията има сключена застраховка „Отговорност на туроператор” с Евроинс, полица № 03700100004800 от 29.11.2023 г.
Агенцията предлага допълнителна застраховка Отмяна на пътуване.
Възможни са промени в дните на провеждане на екскурзиите.

Горивни такси:
Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията и круизната компания могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета или круиза, за които тя се начислява, без значение кога те са направени. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.

Резервации:
При резервация се плаща 30% от стойността на екскурзията.
Пълно плащане 60 дни преди датата на пътуването.Програма
Няма места

Изключително пътешествие до Китай, Япония и Южна Корея на премиум кораба Westerdam – Holland America!

Програма
1 ден 29.02.2024 Доха
Полет София – Доха /12.40 – 18.15/

2 ден 01.03.2024 Хонг Конг
Полет Доха – Хонг Конг /02.20 – 14.45/. От летището ще имаме трансфер до хотела. Денят ни се след това ще е свободен. Сред най-бляскавите и космополитни градове в света, Хонконг се намира на южния бряг на Китай в устието на Перлената река на Южнокитайско море. Състои се от остров Хонконг, където са централният бизнес район с най-богатите квартали и континенталният Коулун и новите територии. Хонг Конг е регионален и глобален център за банкиране, корабоплаване, мода и храна. Официално е известен като специален административен район на Китайската народна република, Хонконг поддържа висока степен на автономия, дори след обединяването му с Китай през 1999 г. след края на 156-годишното британско управление.

3 ден 02.03.2024 Хонг Конг
След закуска ще се отправим на обиколка из Хонг Конг. Ще тръгнем край живописния крайбрежен район Репулс Бей, за да стигнем до Абърдийн – някога тихо рибарско селище, сега оживен район, където небостъргачи гледат към традиционни джонки, използвани за домове. Тук се намира и един от най-големите плаващи ресторанти в света. Следващата ни спирка е популярният пазар Стенли, където сред живописен лабиринт от алеи, човек може да намери почти всичко. После ще се изкачим до известния връх Виктория, който се издига на 554 метра над морето, за да се насладим на спираща дъха панорамна гледка към града, пристанище Виктория, полуостров Коулун. След това ще се повозим на Peak Tram – историческата въжена железница на града от 1888 г., за да се спуснем до центъра. Това е визуално изживяване само по себе си, тъй като небостъргачите на остров Хонг Конг се плъзгат покрай прозореца ви под ъгли, които изглеждат невъзможни. След екскурзията ще се отправим към круизния терминал, за да се настаним на кораба. Отплаваме от Хонг Конг в 21.00 ч.

4 ден 03.03.2024 на вода
Днес ще имаме чудесната възможност да се запознаем с кораба, който ще бъде наш дом през следващите две седмици.

5 ден 04.03.2024 на вода
Още един ден, за да се насладим на нашия круиз. Ще поиграем в казиното, ще обиколим баровете и ще се попечем на слънчевата палуба.

6 ден 05.03.2024 Шанхай, Китай
Пристигаме в Шанхай в 08.00 ч.
Шанхай е един от най-динамичните и контрастни градове в Азия. Често е наричан Париж на изтока или Кралицата на Ориента, той е и най-големият град в Китай. Разделен е на две от река Хуан Пу – на запад е Пукси, а на изток Пудонг. Пукси е историческият център, който в миналото е разделен на международни концесии и където до Втората световна война живеят чужденци. Тук се намира и известната крайбрежна зона Бънд. Пудонг е мястото, където се намират големите небостъргачи на града.
Днес ви предлагаме целодневна екскурзия, по време на която ще видим всички основни забележителности на града. Ще започнем с Музея на Шанхай, в който се съхраняват над 110 000 исторически артефакти. Продължаваме към новата икономическа зона в Пудонг, където ще видим 420-метровата кула Дзин Мао и футуристичната телевизионна и радио кула Ориентал Пърл, превърнала се в символ на града. Трудно е да се повярва, че преди 1990 г. новата зона Пудонг е била земеделска земя. Очаква се Пудонг да стане финансов, икономически и търговски център на Азия. След това се отправяме към Бънд, мястото където първите английски търговски компании отварят магазини и издигат колониални сгради, гледащи към реката. Гледайте за легендарния Пийс хотел и Шанхай Клуб. Очаква ни обяд с китайска кухня, преди да продължим към градината Юан, изградена в класическия стил на династията Мин. Последната спирка ще бъде Храмът на Нефритения Буда. Първоначално е построен през 1882 г., за да приюти двете нефритени статуи на Буда, донесени от Бирма. Храмът е възстановен през 1918 г. и лесно се разпознава по ярките си цветове. В средата стои статуя на седнал Буда от бял нефрит, инкрустиран със скъпоценни камъни. Това е един от най-оживените и известни будистки храмове в южната част на Китай.
Китайците отдавна са известни със своите спортни и атлетични умения и никой спорт не е по-тясно свързан с Китай от акробатиката. Тази вечер може да присъствате на 90-минутна програма в Шанхай, представена от една от най-добрите акробатични трупи в страната.

7 ден 06.03.2024 Шанхай – Суджоу, Китай
Днес може да останете в Шанхай или да дойдете с нас на екскурзия до един от най-старите и приказни градове в Китай – Суджоу, често наричан китайската Венеция, заради множеството канали и мостове. Ще пътуваме около час и половина с автобус из китайската провинция.
Тук се намира една от най-известните градини в Китай – Градината на скромния администратор, която заема площ от десет акра. Около две трети от градината е съставена от езера с острови. След това ще се разходим с лодка по Големия канал, за да се насладим на красотата на Суджоу – домове със сиви керемидени покриви, стари каменни мостове, паяжина от водни пътища. Очаква ни обяд в местен ресторант и след това ще посетим Изследователския институт за копринена бродерия, за да научим повече за важния принос на този регион към копринената и текстилната индустрия на страната.
Отплаваме от Шанхай в 18.00 ч.

8 ден 07.03.2024 на вода
Още един спокоен ден на борда, за да си починем преди богатата програма, която ни очаква в Япония.

9 ден 08.03.2024 Кагошима, Япония
Престой в Кагошима от 08.00 до 18.00 ч.
Разположен в южния край на Япония, Кагошима е столица на едноименната префектура и е известен с драматичните си гледки към Сакураджима – активен вулкан, който тлее в залива. Едно от най-популярните занимания е пътуването с ферибот до Сакураджима и разходката по 100-годишния поток от лава, който сега представлява тревист полуостров.
Днес ще се разходим из острова, откъдето ще наблюдаваме връх Сакураджима – умерено активен вулкан, който се издига величествено над залива Кинко. Той постоянно изпуска дим, понякога на височина от няколкохиляди метра. Ще се върнем с ферибота до Кагошима, за да посетим градината Сенган-ен – прекрасен образец на японското ландшафтно градинарство.

10 ден 09.03.2024 Нагасаки, Япония
Престой в Нагасаки от 08.00 до 18.00 ч.
Разположен в северозападната част на Кюшу, третият по големина остров в Япония, Нагасаки е един от най-космополитните пристанищни градове в страната, със завладяващо минало, което датира от началото на VII в. В миналото Нагасаки е бил единственото пристанище, отворено за португалските и холандските кораби и търговци. Тук се намира Паркът на мира и Музеят на атомната бомба, които описват ужасяващата бомбардировка на града по време на Втората световна война, като същевременно дават завет за световен мир.
Днешната ни екскурзия ще започне с живописно пътуване до природния парк Инасаяма. Това е известно място с красиви залези. Пътят ни продължава към Парка на мира в Нагасаки. На площ от осем акра, паркът съдържа голям фонтан и различни статуи и скулптури, дарени в името на световния мир от различни държави и творци от цял свят. Основната статуя изобразява мъж с една ръка, вдигната към небето, за да покаже заплахата от ядрено унищожение, а другата ръка е държана хоризонтално в знак на мир. Клепачите на мъжа са затворени в мъчителна молитва за загиналите при бомбардировката. Ще видим най-голямата катедрала на Изтока – Ураками, срутена по време на бомбардировката и възстановена през 1980 г. от местната християнска общност. Ще спрем и на някогашния изкуствен остров в пристанището, на който през 17 век живеела португалската общност. След изгонването на португалците на него се премества холандската търговска компания. В момента историческите сгради са в реконструкция, а бившият остров вече е част от околната територия, взета от морето.

11 ден 10.03.2024 Пусан, Южна Корея
Престой в Пусан от 09.00 до 18.00 ч.
Втори по големина град в Южна Корея след столицата Сеул, Пусан е разположен в югоизточната част на страната покрай Японско море. Той съчетава оживената атмосфера на големия град с известно спокойствие и субтропични пейзажи. Често описван като "Сан Франциско на Корея", благодарение най-вече на хълмистия си терен, той предлага на посетителите си от всичко по малко: модни бутици, динамична култура, пясъчни плажове, горещи извори.
Нашето запознанство с Южна Корея ще започне с храма Беомеоса, който се намира в подножието на планината и е основан през 678 г. Храмът е един от петте велики будистки светилища в Корея, притежаващ богати културни и исторически ценности, разположен сред живописната красота на покрита с глицинии долина и привличащ местни и чуждестранни посетители. След това ще се отправим към друг храм, за да присъстваме на традиционна чаена церемония. Тя се провежда спрямо будисткия ритуал и медитация.

12 ден 11.03.2024 Фукуока, Япония
Престой във Фукуока от 08.00 до 23.00 ч.
Фукуока, най-големият град на остров Кюшу, някога е бил от две отделни части: Фукуока на запад и търговския район Хаката на изток. Обединени през 1889 г., те формират съвременния град с население от милион и половина души, който се отличава с модерна атмосфера, впечатляваща архитектура, дело на международни архитекти, както и с редица културни забележителности и музеи.
Днес ще се отправим към района Тенджин, модерния бизнес и развлекателен център на града. Тук се намира кулата Фукуока, една от забележителностите на града, висока 232 м. и покрита с огледални панели. После ще видим най-старото светилище в града – Кушида, където местните търговци са се молели за благоденствие. Фестивалът, който се провежда всяко лято тук има 1200-годишна история. Накрая ще посетим Народния музей Хаката, който представя три традиционни градски къщи, даващи поглед към старата култура на Япония. Ще се разходим из квартала и ще видим и местните занаятчии, които изработват предмети както едно време.

13 ден 12.03.2024 преминаване на протока Шимоносеки
Днес нашият круиз ще премине през протока Шимоносеки, който разделя японските острови Хоншу и Кюшу. Фериботи, влакове и мостове свързват двата града от двете страни на протока.

14 ден 13.03.2024 Химеджи
Престой в Химеджи от 06.00 до 23.30 ч.
Химеджи, Япония, е известен най-вече с едноименния замък – великолепен снежнобял дворец, който гледа към града от своя хълм. Един от дванадесетте оригинални замъка в Япония, той е наречен "Бялата чапла", защото дизайнът му наподобява излитаща птица. На възраст над 400 години, той е устоял на бомбардировките през Втората световна война, на няколко природни бедствия и на изпитанието на времето. Това е не само най-добре запазеният феодален замък в Япония, но и най-големият, с повече от 80 стаи, разположени в множество сгради, които са свързани с порти и криволичещи пътеки. Обиколката на замъка, която е едно от най-популярните неща за правене в Химеджи и основна цел на круизите из Азия, отнема няколко часа. Опашките са дълги, така че бъдете подготвени. Разходете се из очарователните, подобни на лабиринт пътеки и научете как структурата на замъка го предпазвала от нападатели. На върха се открива спираща дъха гледка. Обърнете внимание на рибните керемиди на покрива, за които се смята, че предпазват Химеджи от пожар, и на керемидите, маркирани с фамилни гербове. Оградената със стени градина Кокоен си заслужава да бъде посетена, особено през март, когато е сезонът на вишневия цвят. След замъка ще посетим фабрика за саке, където традиционната напитка се прави ръчно по стара технология. Ще имаме дегустация, а ако сакето ви харесва, може да си купите чудесен спомен и сувенир от Япония.

15 ден 14.03.2024 Осака, Япония
Престой в Осака от 07.00 до 16.00 ч.
Осака е третият по големина град в страната и столица на едноименната префектура. Ще тръгнем с автобус и ще се прехвърлим на лодка, за да направим круиз из река Йодо. Така ще имаме възможност да видим основните забележителностите – Замъка Осака, Кулите Близнаци, Кметството. След това ще продължим с автобус към Сумийоши, шинтоиски храм, посветен на морските божества.

16 ден 15.03.2024 Шимизу, Япония
Престой в Шимизу от 10.00 до 18.00 ч.
Шимизу е красиво пристанище, от което в ясен ден се открива гледка към вулкана Фуджи. Може да останете в района и да опитате риба в местните ресторанти или да дойдете с нас до планината Фуджи.
През 2013 г. планината Фуджи е обявена за свещено място и източник на художествено вдъхновение и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя е най-високата планина в Япония и доминира над пейзажа на националния парк Фуджи-Хаконе-Идзу. Едночасово пътуване с автобус ще ни отведе до светилището Фуджисан Сенген, разположено в югозападното подножие на планината. Сегашният храм е от началото на 17 век. Около светилището са засадени 500 вишневи дървета, които обикновено започват да цъфтят през март и целия район потъва в цветовете им.
Ще посетим и Музея, посветен на планината Фуджи. От последния етаж се открива
великолепна гледка към планината, но това разбира се зависи от атмосферните условия.

17 ден 16.03.2024 Йокохама – Токио, Япония
Пристигаме в Йокохама в 06.30 ч. След закуска се отправяме на живописно 60-минутно пътуване с автобус до Токио. Токийската метрополия е най-голямата на Земята с население от 37 милиона, пълна с едни от най-добрите магазини, музеи и ресторанти в света. Макар че ярките неонови светлини и суетата на съвременен Токио може да са това, което ви идва наум, когато си помислите за града, той има и друга страна. Историческите градини на Токио и кварталите с традиционни къщи с тесни улички говорят за една непреходна Япония, която е оцеляла и през XXI век. Първата ни забележителност е известният храм Мейджи. Император Мейджи е допринесъл за отварянето на Япония към външния свят в края на XIX в., поставяйки началото на Реставрацията Мейджи, която слага край на управлението на правителството на шогуната Токугава. След смъртта на императора и императрицата, храмът Мейджи е построен, за да съхранява душите им. Той е осветен през 1920 г. Пристигайки при този велик паметник, ще влезем в светилището през двойните 40-метрови порти Тори, които са едни от най-големите в Япония. Ще посетим и светилището Асакуса с най-стария храм в града, посветен на богинята Канон. Ще минем през оживения търговски район Шибуя, където се намира диагоналната пешеходна пътека и статуята на кучето Хачико. После ще се настаним в хотел.

18 ден 17.03.2024 Токио, Япония
Последният ни ден в Япония ще бъде свободен. Разходете се по прочутата улица Гинза, превърнала се в синоним на луксозен шопинг, опитайте местни деликатеси или просто се изгубете из улиците на града. Привечер ще имаме трансфер до летище Нарита за полет от Токио до Доха /21.55 – 05.00/

19 ден 18.03.2024
Полет Доха – София /07.30 – 11.40/

Нашият кораб Westerdam

Круизната компания Holland America Line е основана в Ротердам, Нидерландия, преди 150 години. До 1989 г. извършва търговски и пътнически плавания основно между Холандия и Северна Америка. През същата година става част от американската компания Carnival Corporation.
Днес Holland America Line разполага с 11 кораба, а маршрутите им включват Карибския басейн, Аляска, Европа, Южна Америка, Азия, Нова Зеландия и Австралия.

Печелил множество награди за най-добър круизен кораб, Westerdam на компанията Holland America Line е построен през 2004 г. и реновиран през 2023 г. Корабът е част от т. нар. Vista Class круизнa линия и е премиум клас кораб.
Освен забележителна колекция от произведения на изкуството, на борда има различни забавления за всички възрасти.
Корабът разполага с 11 дека, 958 кабини за 1964 пасажери.

 • За забавление и активна почивка може да избирате между:
Професионално оборудван фитнес център, класове по пилатес, спининг, игрище за баскетбол и волейбол, 2 басейна. На борда има и специално игрище за пикбол (pickleball) – компанията е ексклузивен партньор на Професионалната асоциация за пикбол в САЩ.
И ако това не е достатъчно, винаги може да опитате късмета си в казиното през дните на вода, както и да пазарувате в различните магазини и бутици, които предлагат атрактивни промоции.
В театъра се организират различни дневни и вечерни представления. Кулминацията са програмите на BBC Earth, по време на които може да се наслаждавате на невероятните кадри от дивата природа с музика на живо.

 • Барове и ресторанти:
На борда има 7 ресторанта и 6 бара с различна тема и атмосфера, които ще задоволят и най-претенциозните. В The Dining Room може да опитате специално меню, изготвено от 7 световноизвестни готвачи, наричани Culinary Council®.
Богато разнообразие ще намерите на Lido Market – своеобразен кулинарен пазар, от прясно изпечен хляб и свежи салати до Roasting Pan с неговите месни и рибни специалитети, Homestead с класическа храна за душата, Sweet Spot за сладолед и десерти и още…
Стекхаус Pinnacle Grill предлага първокласни стекове, а рецептите са изготвени от известния и награждаван готвач Дейвид Бърк.
Почитателите на азиатската кухня също няма да са разочаровани. Менюто на Tamarind обхваща кулинарните традиции на Югоизточна Азия, Китай и Япония, пресъздадени от главния готвач и суши-майстор Анди Мацуда.
Традиционни италиански ястия се предлагат в Canaletto, а за бързо похапване – изборът е Dive-In – бургери, хотдог и сандвичи.
За ароматна чаша кафе може да изберете кафе-барът Explorations Café, а вечерта прекарайте в Billbord Onboard или в Rolling Stone Lounge.

 • Спа център:
В Greenhouse Spa & Salon® се предлагат терапии, козметични процедури, масажи, фризьор и маникюр.

 • За децата:
Забавления за деца и тийнейджъри на възраст от 3 до 17 г. – спортни занимания, състезания, тематични партита, отборни игри.

 • Настаняване:
Вътрешни каюти, каюти с прозорец и каюти с балкон. Всички кабини разполагат с телевизор, минибар и сейф. Каютите с прозорец могат да имат ограничен изглед.

Информацията е валидна към 05.09.2023 г., възможни са промени.

Цени
Каюта На човек в двойна каюта
Вътрешна 7750 лв.
С прозорец 7995 лв.
С балкон 8750 лв.
Единичните и тройни каюти са на запитване. Третото легло може да бъде разтегателно или спускащо се от стената.
Вътрешните каюти нямат прозорци.
Каютите с прозорец не винаги имат гарантиран пълен изглед. Прозорците не се отварят.

Цената включва:
 • Самолетни билети с летищни такси, 25 кг чекиран багаж и 1 ръчен багаж до 7 кг с Катарски авиолинии;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Хонг Конг;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 4* в Токио;
 • Трансфери летище – хотел – кораб – хотел – летище;
 • Обиколка на Хонг Конг;
 • Обиколка на Токио;
 • 14 нощувки на борда на круизен кораб Westerdam;
 • Пълен пансион на борда – 14 закуски, 13 обяда, следобеден снак, 14 вечери в основния ресторант и бюфета;
 • Вода, кафе, чай, сокове на закуска;
 • Използване на съоръженията на кораба като плувен басейн, шезлонги, фитнес, нощен клуб, кърпи за плаж;
 • Участие в игри, състезания, тематични партита;
 • Жива музика, шоу програми, анимация;
 • Детски клуб с анимация;
 • Пристанищни такси;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на Евроинс;
 • Тур мениджър от агенцията.

Цената не включва:
 • Напитки;
 • Допълнителни екскурзии на брега;
 • Хотелско обслужване на борда, заплаща се на място на кораба – 16 щ. долара на ден / възрастен и дете /;
 • Услуги в СПА центъра, масажи;
 • Атракции и услуги: магазини, фотограф, интернет, др.
 • Горивна такса;
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 65 до 74 г. – 40 лв.
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 75 до 85 г. – 120 лв.
 • Застраховка Отмяна на пътуване – препоръчително.
 • Избор на седалка в самолета (авиокомпаниите ги разпределят на случаен принцип) - цена на запитване


 • Пакети напитки
14 Day Quench Beverage Package - USD 299 на човек за круиз
Продукти на Кока Кола, сокове, безалкохолни коктейли, бутилирана вода (газирана и минерална, 400 мл. или по-малки), напитки в Exploration’s Café

14 Day Signature Beverage Package - USD 749 на човек за круиз
Включва всякакви напитки на цена от $11,00 или по-ниска (до 15 напитки на ден).

14 Day Elite Signature Beverage Package - USD 829 на човек за круиз
Включва всякакви напитки на цена от $15,00 или по-ниска (до 15 напитки на ден).

 • Пакет Интернет
Premium Internet Plan - 14 days - USD 208 за целия круиз

MULTI DEVICE Premium Internet за до 4 устройства - 14 days - USD 320 за целия круиз

Цените на Пакетите за напитки, интернет и други услуги на борда подлежат на потвърждение. Възможни са промени.

Допълнителни екскурзии:
Шанхай с обяд – 255 лв.
Шанхай – акробатично шоу – 99 лв.
Суджоу от Шанхай – 275 лв.
Кагошима – 240 лв.
Нагасаки – 190 лв.
Пусан – 240 лв.
Фукуока – 155 лв.
Замъка Химеджи – 180 лв.
Осака – 200 лв.
Екскурзия до планината Фуджи от Шимизу – 275 лв.
Екскурзиите се осъществяват при минимум 20 записани.
Цените на екскурзиите са валидни до 60 дни преди отплаване и при наличие на свободни места. След това са възможни промени.
Записване на място само при наличност на свободни места.

Условия:
Цената на круиза е валидна при 25 платили.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 30 дни преди датата на отпътуване.
Възможно е да има промяна в летищните и пристанищните такси. Ще бъдете уведомени до 21 дни преди началото на екскурзията.
Възможна е промяна в полетното разписание.
За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане.
Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.
Агенцията има сключена застраховка „Отговорност на туроператор” с Евроинс, полица № 03700100004800 от 29.11.2023 г.
Агенцията предлага допълнителна застраховка Отмяна на пътуване.
Възможни са промени в дните на провеждане на екскурзиите.

Горивни такси:
Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията и круизната компания могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета или круиза, за които тя се начислява, без значение кога те са направени. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.

Резервации:
При резервация се плаща 30% от стойността на екскурзията.
Пълно плащане 60 дни преди датата на пътуването.Хотели
от 7750 лв.
Условия
Резервация за организирано туристическо пътуване от „Аполо 2000” ООД, гр. София, бул. "Пенчо Славейков" №18Б, може да се направи по тeлефон, факс, интернет, при оторизираните ни агенти или директно в офиса на ТУРОПЕРАТОРА.
Резервацията се смята за валидна след потвърждаването и от ТУРОПЕРАТОРА в рамките на 3 работни дни и сключване на договор за организирано пътуване и внасяне на депозит.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

І. Общи разпоредби
1. Записване за пътуване може да бъде направено по телефон, факс или интернет чрез турагенти или директно в офисите на Туроператора. Резервацията се счита за валидна и обвързваща Туроператора след сключване на договор за пакетно пътуване и авансово плащане
2. Договорът важи единствено по отношение на изрично посочените в него услуги. предоставянето на допълнителни услуги се извършва по отделно споразумение между страните и за тях пътуващият дължи отделно заплащане. В случай, че допълнителна туристическа услуга не може да бъде осъществена поради обективни обстоятелства, туроператорът възстановява на пътуващия пълния размер на платената цена за нея и не дължи други обезщетения или неустойки. Неосъществяването на допълнителна услуга не може да доведе до отказ от страна на пътуващия от договора за пакетно пътуване.
3. Туроператорът съобразява дейността си с изискванията на Регламент /ЕО/ № 1107 от 2006г. относно правата на хората с увреждания и на хората с ограничена подвижност при пътувания с въздушен транспорт. Пътуващият е длъжен да уведоми туроператора при сключване на договора в писмен вид за туристи с увреждания
4. 1. Туроператорът се задължава да предостави всички описани в договора услуги.
4. 2. Туроператорът носи отговорност за надлежното изпълнение на всички услуги, включени в туристическия пакет, независимо дали те се изпълняват от него или от други доставчици.
ІІ. Визи, ваучери, други документи
1.1.За пътуванията в държави, за които се изискват визи за български граждани, Туроператорът e длъжен да предостави информация в писмен вид или по друг подходящ начин, както и при желание от пътуващия, изразено в писмен вид, да съдейства на пътуващия като му предоставя необходимите документи /резервации, ваучер, билети и др./.
1.2.При желание на пътуващия, туроператорът подготвя и внася документите му в съответното посолство, срещу съответната такса за услугата. В този случай пътуващият е длъжен да представи на туроператора изискуемите от съответното посолство документи, както и да заплати таксите за визата. Непредставянето на документите и не заплащането на таксите или неявяването в посолството на лично интервю, ако е необходимо, се счита за отказ от пътуването по вина на пътуващия.
1.3.Издаването на виза за съответната държава е в компетенцията единствено на съответните овластени за целта органи на приемащата държава и не се гарантира от туроператора. В случай на отказ от страна на компетентните органи, платените от пътуващия такси за издаване на визата не се възстановяват. Размерът на таксите за издаване на визите се посочват в съответната информация на туроператора по чл. 82 от ЗТ.
1.4.Данни за други изискуеми от потребителя документи, необходими за осъществяване на пътуването, се съдържа в допълнително предоставената от туроператора информация.
1.5. Туроператорът издава ваучер за организираното пътуване при заплащане на пълния размер на цената от страна на пътуващия. Пътуващият е длъжен да носи със себе си ваучера по време на пътуването.
1.6. Туроператорът има право да анулира пътуването да прекрати договора) без да дължи неустойки или обезщетения ако пътуващият не разполага с редовни документи за пътуване (паспорт, виза, нотариално заверена декларация-съгласие и др.).
1. 7. Посочените в настоящия договор и в допълнителната информация по чл. 82 от Закона за туризма изисквания са валидни за граждани на Република България, пътуващи – граждани на други държави, са длъжни сами да проверяват и изпълняват изискванията за паспортен и визов режим на страната, в която ще се осъществи пътуването. При неспазване на тези изисквания, туроператорът не носи отговорност.

ІІІ.Цени и плащане
1.Резервации се приемат след попълване на договор за пътуване и внасяне на капаро в размер на 30% от стойността на цената на пътуването при автобусна програма и 50% при самолетна програма, ако не е упоменато друго в програмата или в договора.
2. Договор без платено капаро в срок от 24 ч. от датата на сключването му, автоматично се прекратява без неустойки или обезщетения.
3. Остатъкът до пълната сума трябва да бъде внесен от пътуващия не по късно от:
За автобусни програми - 30 дни преди датата на заминаването ако не е упоменато друго в програмата,.
За самолетни екскурзии в Европа - 45 дни преди датата на заминаване, ако не е упоменато друго в програмата
За Новогодишни програми – 45 дни преди датата на заминаване, ако не е упоменато друго в програмата
Самолетни екскурзии извън Европа - 60 дни преди датата на заминаване, ако не е упоменато друго в програмата
Круизни пътувания - 60 дни преди датата на заминаване, ако не е упоменато друго в програмата
за Конгреси, официални празници и специализирани пътувания - важат сроковете , обявени в програмата
За хотелски резервации – по условията на хотела.

В противен случай договорът ще се счита за автоматично прекратен и пътуващият дължи на туроператора неустойка, според условията за анулации по раздел VІІІ.
4.Плащането се извършва в лева в брой или по банков път на сметката на туроператора. При договори на обща стойност над 10 000 лв. всяко плащане се извършва задължително по банков път.
5. Цените са калкулирани по фиксинга на БНБ – 1 евро = 1, 95583 лева.
6.1.След сключване на договора за пакетно пътуване, увеличение на цената е възможно единствено при промени в:
а/ цената на превоза на пътници, която е вследствие на промяна в цената на горивото или на други източници на енергия;
б/ размера на данъците или таксите върху включените в договора туристически услуги, наложени от трета страна, която не участва пряко в изпълнението на туристическия пакет, включително туристически такси, летищни такси, градски такси, пристанищни такси и др.
в/ обменните курсове, отнасящи се за туристическия пакет.
6. 2. Когато увеличението на цената надхвърля 8 на сто от общата цена на туристическия пакет, пътуващият има право по своя преценка да приеме предложената промяна, да прекрати едностранно договора за туристически пакет, без да дължи неустойка или обезщетение, като туроператорът му възстановява платените суми до 14 дни от датата на прекратяване на договора или да приеме туристически пакет-заместител със същото или по-високо качество, ако туроператорът предлага такъв.
6.3. Туроператорът уведомява пътуващия по ясен и разбираем начин за увеличението на цената и представя съответните калкулации на траен носител.
6. 4. Увеличението на цената може да бъде направено не по-късно от 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
6. 5. Пътуващият има право на намаление на цената на туристическия пакет, съответстващо на всяко намаление на разходите по т. 6. 1., когато намалението е настъпило след сключването на договора до започване на изпълнението на туристическия пакет. В случай на намаление на цената туроператорът има право да приспадне направените от него административни разходи от сумата, която ще възстанови на пътуващия. При поискване туроператорът предоставя на пътуващия доказателства за направените административни разходи.

ІV. Права и задължения на страните
1.Туроператорът се задължава :
а/ да предостави в съответствие с условията на този договор туристическите услуги, заплатени от пътуващия.
б/ да осигури задължителна застраховка на пътуващия “Медицински разходи при болест и злополука” за пакетни пътуванията извън страната и да предостави на пътуващия оригинал на застрахователната полица преди началото на пътуването
в/ по искане на пътуващия да го застрахова от други рискове по време на пътуването, като разходите за тези застраховки се поемат от пътуващия.
2. Туроператорът има сключен застрахователен договор по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма, като копие от сертификата за сключения застрахователен договор се предоставя на пътуващия преди началото на пътуването.
3.Пътуващият се задължава:
а/При пътуванията извън България да си осигури необходимите лични и други документи, оформени в съответствие със законите на посещаваната страна и на Република България.
б/ Ако пътуващият е лице, което няма навършени 18 години и ако то ще пътува в чужбина със собствен задграничен паспорт, той трябва да представи нотариално заверена декларация от двамата родители, че са съгласни със заминаването му в посочената страна на посочената дата (ако непълнолетният пътува заедно с един от родителите си, необходимо е той да притежава нотариално заверено съгласие от другия родител). Всички документи трябва да имат ксерокопие.
в/ Да заплати в пълен обем и в установените в договора за туристически пакет срокове стойността на туристическите услуги.
г/ Да спазва законите и обичаите на страната, за която пътува.
д/ Пътуващ, който възнамерява да извърши пътуване и престой в страни с повишен риск от инфекциозни заболявания, е длъжен да премине съответна профилактика и имунизации, съгласно медицинските изисквания и препоръките на ТО, Националния център по заразни и паразитни болести към Министерство на здравеопазването, както и препоръките на Външно министерство на РБългария.
4. Пътуващият има право:
а/ В срок до 7 дни преди датата на пътуването да прехвърля правата и задълженията си по настоящия договор на трето лице, което отговаря на всички изисквания за пътуването, след като е отправил до туроператора предизвестие на траен носител. В този случай и двамата са солидарно отговорни пред туроператора за заплащане на общата цена и разходите свързани с прехвърлянето. В случай, че лицето, на което е прехвърлено пътуването, е от противоположния пол и от това възникне необходимост от настаняване в единична стая или има заплатени поименни услуги, то автоматично с прехвърлянето, за прехвърлящия и за приемащия възниква задължение за доплащане на разликата в цената. В случай на отказ от заплащане, това се приравнява като едностранен отказ от пътуването от страна на пътуващия поради негова вина. Приемащото лице декларира върху договора, че приема прехвърлянето и изцяло е съгласно с условията на договора, както и че е запознато с информацията за пътуването преди приемането на прехвърлянето.
б/ Да получава съдействие от страна на туроператора при възникнали затруднения по време на пътуването. В случай, че пътуващият сам е причинил или е виновен за настъпилите затруднения, той е длъжен да обезщети туроператора за направените разходи.

V. Отговорност на страните. Отмяна на пътуването.
1.1.В случай на неизпълнение или неточно изпълнение от страна на туроператора на услугите по настоящия Договор, той се задължава да компенсира пътуващия за доказаните вреди.
1.2.Когато отговорността на контрагентите на туроператора за вреди, причинени от неизпълнението или неточното изпълнение на услугите, е ограничена от международни договори, ратифицирани, обнародвани в „Държавен вестник”и влезли в сила за Република България, отговорността на туроператора е в рамките на тези ограничения.
1. 3. Туроператорът може да отмени пътуването и да прекрати едностранно договора, ако преди започването на изпълнението на туристическия пакет в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него са настъпили непреодолими и извънредни обстоятелства, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията или застрашават живота, здравето или сигурността на пътуващите. В този случай туроператорът възстановява на пътуващия само платените суми в срок до 14 дни от прекратяване на договора.
4. Туроператорът не носи отговорност пред пътуващия в случай на отменяне, забавяне или изменение на сроковете и условията на пътуването, които не зависят от туроператора, а именно :
а/ забавяне на самолетни полети по технически или метеорологични причини или промяна в разписанието на полетите поради такива причини;
б/ анулация или прекъсване на пътуването по лични обстоятелства на пътуващия;
в/ отказ на упълномощените органи да издадат виза на пътуващия;
г/ недопускане от страна на митническите и гранични служби пътуващият да излезе извън България или да влезе в страната на пътуването поради липса на надлежно оформени документи, извършени правонарушения и др.
5.Туроператорът не носи отговорност за вреди от неизпълнение или не точно изпълнение на договора за туристически пакет, ако причините за това се дължат на :
а) пътуващия;
б) действия на трето лице, несвързано с изпълнението на договора;
в) непреодолима сила или събитие, което не може да бъде предвидено или избегнато от страна на туроператора и неговите контрагенти при добросъвестно изпълнение на задълженията им, като лоши метрологични условия, усложнена пътна обстановка, пожари, наводнения, земетресения и други природни бедствия, забавяне на гранични или контролни пунктове, оказване на помощ на турист, национални или религиозни празници, масови обществени мероприятия, стачки, технически аварии, промяна в работно време на учреждения, вкл. на музеи, административни актове, издадени след подписване на договора, дефект на превозно средство.
6. Туроператорът не носи отговорност за вреди, причинени от обстоятелства, представляващи нормален житейски риск, като кражби, наранявания, заболявания, фактори на околната и обкръжаващата среда /и др. под., освен ако те не са причинени от туроператора или от негов подизпълнител или ако туроператорът изрично е поел гаранция за тяхното не настъпване на мястото на предоставяне на услугите.
7. Туроператорът не носи отговорност ако поради алкохолно или наркотично опиянение или поради хулиганско или друг вид обществено неприемливо поведение на пътуващия, е отказано изпълнението на част от услугите, включени в програмата или се е наложило пътуващият да бъде изцяло отстранен от програмата.
8. Туроператорът не носи отговорност за изпълнението на услуги, поръчани от туриста на място на трети лица, които не са част от програмата.
9. Туроператорът не носи отговорност пред пътуващия за съхранение на личния му багаж, пари, ценности, документи и други, включително оставени в хотела или в превозното средство. В тези случаи екскурзоводът или друг представител на туроператора съдейства на пострадалия, като това съдействие не може да води до нарушаване на туристическата програма. Търсене на забравени или загубени вещи се извършва от пътуващия самостоятелно и е за негова сметка.
10. Туроператорът не дължи обезщетение на пътуващ, който се е отказал по собствено желание или по друга независеща от туроператора причина от част от включените в програмата услуги.
11. Туроператорът не носи отговорност за консумацията на храни и напитки, които не са включени в пакета, съгласно настоящия договор и не са предоставени от Туроператора, независимо дали са заплатени от пътуващия или от друго лице.
12. Туроператорът има право преди началото на пътуването едностранно да прекрати настоящия договор без да дължи неустойки или обезщетения в случай, че прецени, че съществува сериозен и основателен риск пътуващият да възприеме по време на пътуването агресивно поведение или по друг начин с поведението си да причини сериозно неудобство на останалите туристи от групата, на служители или съконтрагенти на туроператора, на държавни или общински служители в приемащата страна или на други лица. В този случай на пътуващия се дължи връщане на всички платени преди прекратяване на договора суми.
13. По време на пътуването пътуващият е длъжен да спазва законите и другите задължителни правила в приемащата държава, да уважава местните обичаи, начин на живот и общоприетите правила за поведение. Туроператорът при необходимост ще даде на пътуващия допълнителни указания в тази насока.
14. Туроператорът не носи отговорност за наложени на пътуващия глоби и други санкции от оторизирани лица в приемащата страна за извършени от пътуващия правонарушения, като изхвърляне на боклук на нерегламентирано място, пушене на обществено или място, непристойни външен вид и/или поведение, неспазване на правилата за движение и др. под.
15. Туроператорът има право във всеки един момент от пътуването едностранно да откаже да предостави част от включените в пакета услуги или прекрати едностранно и с незабавно действие настоящия договор без да дължи неустойки или обезщетения в случай, че пътуващият с поведението си създава сериозен риск за сигурността или удобството на останалите туристи, на служители или съконтрагенти на туроператора или на държавни или общински служители в приемащата страна или за успешното продължаване на пътуването. В този случай туроператорът не дължи връщане на платени от пътуващия суми по договора и има право на обезщетение за всички причинени му от неправомерното поведение на пътуващия вреди.
16. Пътуващият е длъжен да спазва точно обявените начални часове за отпътуване и да се явява в състояние и външен вид, които му позволяват да участва в пътуването и които не причиняват неудобство на останалите туристи и на служителите на туроператора и неговите съконтрагенти. Туроператорът не носи отговорност за пропуснати трансфери поради закъснение на пътуващия или за не предоставени услуги поради неадекватното състояние или външен вид на пътуващия. В случай, че поради изложените причини за пътуващия или за туроператора възникнат допълнителни разходи, същите се поемат изцяло за сметка на пътуващия.
17. Туроператорът не носи отговорност за категоризацията на хотелите предложени в офертите, тъй като те са категоризирани от оторизираните органи в съответната държава. Пътуващият е наясно, че всяка отделна държава има собствени правила за категоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и че същите не е задължително да съвпадат с правилата, усатновени в Република България или в друга държава, чийто правила пътуващият познава.

VІ. Значителна промяна в програмата на пътуването
1. Значителна промяна в пътуването от страна на туроператора е възможна при следните условия:
а/ Ако преди започване на пътуването туроператорът бъде принуден да направи значителна промяна в някои от основните характеристики на туристическите услуги или не може да изпълни някое от специфичните изисквания на пътуващия, което е приел изрично при сключване на договора, той е длъжен да уведоми незабавно пътуващия. В този случай пътуващият има право по своя преценка да приеме предложената промяна, да прекрати едностранно договора за туристически пакет, без да дължи неустойка или обезщетение, като туроператорът му възстановява платените суми до 14 дни от датата на прекратяване на договора или да приеме туристически пакет-заместител със същото или по-високо качество, ако туроператорът предлага такъв.
б/ Пътуващият се задължава да уведоми туроператора на траен носител за решението си относно направените промени в срок до 3 дни след получаване на уведомлението от туроператора. В случай, че пътуващият не изпрати изрично уведомление, счита се, че той приема направените от туроператора промени без възражения.
2.Замяна на хотел или заведение за хранене и развлечение с друг от същата или по-висока категория без промяна на цената или замяна на транспортно средство с друго от същата или по-висока категория или класа не се счита за значителна промяна на Договора.
3. Значителна промяна в пътуването от страна на Пътуващия, като смяна на дата или маршрут на пътуването, след сключване на договора, са възможни, единствено ако Туроператорът е в състояние да промени програмата на пътуването без значителни вреди и неудобства за него или за останалите участници в пакета. В случаите, когато е издаден самолетен билет, се прилага анулационна такса, съгласно тарифите на авиокомпанията.
4. В случай, че Пътуващият прекрати едностранно и по свое желание своята почивка/екскурзия/, след като предоставянето на услугите вече е започнало, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка. В този случай пътуващият не може да има претенции за връщане на част от стойността на заявените услуги.
5. При подаване на документи с неверни данни и неспазване на сроковете от страна на пътуващия, туроператорът има право да анулира пътуването като развали незабавно и без предизвестие настоящия договор, както и да удържи неустойките по раздел VІІІ.

VІІ. Незначителна промяна в пътуването
1. Туроператорът си запазва правото в случай на необходимост да прави незначителни промени в програмата, които не се отразяват на цялостния облик на пътуването и не причиняват съществени неудобства на пътуващите, без да дължи обезщетения или неустойки.
2. По-специално, туроператорът може:
а/ да променя местата за настаняване на пътуващия в превозното средство с цел настаняване на майки с деца, бременни жени, възрастни хора и при наличие на други подобни причини;
б/ при дублиране на стаи от страна на хотела, да настани туристите в друг хотел от същата или по-висока категория;
в/ да променя началния час на отпътуване или завръщане, маршрута на пътуването, превозвача или средството за превоз ако организационни причини налагат това и промяната е в интерес на пътуващите или е необходима за цялостното изпълнение на услугите, включени в пакета.

VІІІ. Отказ от договора от страна на пътуващия
1.Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет по всяко време преди започването на пътуването.
2. Когато пътуващият прекрати договора, той дължи на туроператора следните неустойки както следва:
В случай на отказ на резервация в периода преди дължимата неустойка, Аполо събира такса в размер на 40 лв./на човек за автобусни програми и 100 лв./на човек за самолетни програми и круизи.
Промяна на име по договор – 50 лв.
2.1. За автобусни програми:
до 31 дни преди датата на тръгване – без неустойка, освен в случаите когато има издаден самолетен, фериботен билет. Тогава важат условията на превозвача.
от 30 до 21 дни преди датата на тръгване - 30% от общата сума на пътуването
от 20 до 15дни преди датата тръгване – 50% от общата сума на пътуването
от 14 дни преди датата на тръгване – 99% от сума от общата сума на пътуването
2.2. за Самолетни програми в Европа:
до 91 дни преди датата на тръгване – без неустойка, освен в случаите когато има издаден самолетен, фериботен билет. Тогава важат условията на превозвача.
от 90 до 46 дни преди датата на тръгване - 30% от общата сума на пътуването
от 45 до 31 дни преди датата тръгване – 50% от общата сума на пътуването
от 30 дни преди датата на тръгване – 99% от общата сума на пътуването
2.3. за Самолетни програми извън Европа:
до 91 дни преди датата на тръгване – без неустойка, освен в случаите когато има издаден самолетен, фериботен билет. Тогава важат условията на превозвача.
от 90 до 60 дни преди датата на тръгване -30% от общата сума на пътуването
от 60 до 46 дни преди датата тръгване – 70% от общата сума на пътуването
от 45 дни преди датата на тръгване – 99% от общата сума на пътуването
2.4. за Новогодишни пътувания:
до 91 дни преди датата на тръгване - без неустойка, освен в случаите когато има издаден самолетен, фериботен билет. Тогава важат условията на превозвача.
от 90 до 60 дни преди датата на тръгване- 30 % от общата сума на пътуването
от 59 до 31 дни преди датата на тръгване -50 % от общата сума на пътуването
от 30 дни преди пътуването – 99% от общата сумата на пътуването
2.5. за Конгреси, официални празници и специализирани пътувания
важат анулационнните срокове, обявени в програмата
2.6. за Влакове и Круизи:
до 48 часа от потвърждаване на резервация – без неустойка, освен в случаите когато има издаден самолетен, круизен, фериботен билет.
От 3 ден на потвърждаване на резервация – 15%, освен в случаите когато има издаден самолетен, круизен, фериботен билет.
От 5-я месец преди датата на тръгване -25% от общата сума на пътуването, освен в случаите когато има издаден самолетен, круизен, фериботен билет.
От 4-я месец преди датата тръгване – 50% от общата сума на пътуването, освен в случаите когато има издаден самолетен, круизен, фериботен билет.
От 3-я месец преди датата на тръгване – 75% от общата сума на пътуването
От 2-я месец преди датата на тръгване -99 % от общата сума на пътуването

2.7. за Хотелски резервации – съобразно условията на хотела

3. Разходите по всички издадени към датата на настъпилата анулация самолетни, автобусни и други билети не подлежат на пълно или частично възстановяване и се удържат изцяло от подлежащите на възстановяване суми, наред с дължимите неустойки, посочени по-горе.
В случаите, когато резервацията е по промоция за ранни записвания – пътуващият няма право на промяна на датите на пътуване, имената на пътуващите, хотелът и превозното средство. В случай на промяна, неустойката е в размер на 99% от договорната цена.

4.Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването пътуването, без да заплаща такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията. В този случай пътуващият има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение.

ІХ. Спорове и рекламации.
1.Всички спорове по изпълнение на настоящия Договор ще се решават с взаимно съгласие на страните. В случай, че съгласието не може да бъде постигнато, те ще се отнасят за разглеждане пред институциите за доброволно решаване на спорове или пред компетентния български съд по правилата на ГПК.
2. 1.В случай, че по време на пътуването пътуващият установи неизпълнение или не точно изпълнение на някоя от услугите, включени в пакета, той се задължава незабавно в да уведоми доставчика на услугите и туроператора с оглед своевременно предприемане на коригиращи мерки.
2. 2. В случай, че пътуващият не успее да установи контакт с доставчика на услугата или с туроператора, той може да подаде информацията за неизпълнението към турагента, който е посредничил при сключване на договора.
2. 3. Ако пътуващият не изпълни задълженията си за уведомяване, правото му да получи обезщетение ще отпадне или дължимото му обезщетение ще бъде намалено, в зависимост от това дали отстраняването на несъответствието е могло да бъде извършено изцяло или частично в случай на незабавно уведомяване.
3.В случай, че претенциите на пътуващия, свързани с качеството на предоставяната услуга, не могат да бъдат удовлетворени на място при предоставянето на услугата, той има право да предяви надлежно оформена рекламация към туроператора в писмен или устен вид в срок не по-късно от 14 календарни дни след края на пътуването, като приложи към нея всички доказателства, на които основава своята претенция и твърдения.
4.Туроператорът се задължава в срок от 30 дни след получаване на рекламацията да даде своето становище по нея на пътуващия.
5. Ако пътуващият не е удовлетворен от становището на туроператора, той може да потърси решаване на спора, чрез способите и органите за алтернативно решаване на спорове, както следва:
а/ Чрез Електронната платформа за онлайн решаване на спорове на Европейската комисия, достъпна на
https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.adr.show.
б/ Към помирителните комисии към Комисия за защита на потребителите – www.kzp.bg.

Х. Правила относно защита на личните данни
1.Във връзка със сключването и изпълнението на договора за туристически пакет, пътуващият предоставя на туроператора лични данни. Туроператорът гарантира, че предоставените от Потребителя лични данни са защитени съгласно Общия регламент относно защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) и Закона за защита на личните данни и се обработват само във връзка с изпълнението на настоящия договор. Личните данни се съхраняват и унищожават съгласно нормативните изисквания.
Те няма да бъдат предоставяни на трети лица без предварително и изрично съгласие на пътуващия.
2.С подписването на настоящия договор пътуващият декларира, че е съгласен личните му данни да бъдат използвани във връзка с изпълнението на настоящия договор.
3. Пътуващият е наясно, че в случай, че заяви желание за заличаване на обработваните негови лични данни от страна на туроператора, то това може да доведе до невъзможност за изпълнение на договора от страна на туроператора, за което той няма да носи никаква отговорност.

Аполо притежава удостоверение за регистрация на туроператор и туристически агент с № 04053 и
застраховка Отговорност на туроператора № 03700100004800.